6 Nisan 2017 Perşembe

Duanın Kesin Kabul Olması İçin Hacet (İstek) Duaları, Namazları

Duaya dair bir takım meseleler vardır. Duanın kabulünün şartları 
Ağızdan çıkana ve ağza girene dikkat etmek yani yalan gıybet dedikodu konuşmamak ve haram yememektir. 

Bu yerine getirildikten sonra duada ihlaslı samimi içten olunmalı ve kabulüne inanılmalıdır. 

Dua edildikten sonra duam kabul edilmedi dememektir. 

DUAYA DAİR TÜM DETAYLAR: http://srkngl52.blogspot.com.tr/2017/04/dua-ve-dua-kabulu-meselesi.html?m=1

DUALAR NEDEN KABUL EDİLMEZ

İbrahim-i Edhem’den sordular ki, Allahü Teâlâ, (Ey kullarım! Benden isteyiniz! Kabul ederim, veririm) buyuruyor. Hâlbuki istiyoruz, vermiyor? Cevap buyurdu ki:

Allahü Teâlâ’yı çağırırsınız, Ona itaat etmezsiniz. Peygamberini tanırsınız, Ona uymazsınız. Kur'an-ı Kerim’i okursunuz, gösterdiği yolda gitmezsiniz. Cenab-ı Hakkın nimetlerinden faydalanırsınız, Ona şükür etmezsiniz. Cennetin, ibadet edenler için olduğunu bilirsiniz, hazırlıkta bulunmazsınız. Cehennemi, asiler için yarattığını bilirsiniz, ondan sakınmazsınız. Babalarınızın, dedelerinizin ne olduklarını görür, ibret almazsınız. Aybınıza bakmayıp, başkalarının ayıplarını araştırırsınız. Böyle olan kimseler, üzerlerine taş yağmadığına, yere batmadıklarına, gökten ateş yağmadığına şükretsin! Daha ne isterler? Dualarının neticesi, yalnız bu olursa, yetmez mi?

[Allahü Teâlâ, Mümin suresinin altmışıncı âyetinde, (Dua ediniz, kabul ederim), isteyiniz, veririm buyuruyor. Duanın kabul olması için, beş şart vardır: Dua edenin Müslüman olması, Ehl-i sünnet itikadında olması, haram işlemekten, bilhassa haram yemekten, içmekten sakınması, farzları yapması, bilhassa beş vakit namaz kılması, Ramazan oruçlarını tutması, zekât vermesi, Allahü Teâlâ’dan istediği şeyin sebebini öğrenip, bunu araması lazımdır. Allahü Teâlâ, her şeyi bir sebep ile yaratmaktadır. Bir şey istenince, o şeyin sebebini gönderir ve bu sebebe tesir ihsan eder. İnsan bu sebebi kullanıp, o şeye kavuşur. Evliyasının hatırı için, âdetini bozarak, bunlar dua edince veya Evliyayı kiram vesile edilerek dua edilince, bunlara (Keramet) olarak, sebebe hacet kalmadan, doğruca istenileni verir.]

Kuranda dua ne olursa olsun kesin anında hemen kabul ederim denilmiyor. İcabet ederim yani gereğini yaparım deniliyor. Bu icabet bazen ya aynen anında kabul bazen daha sonradan aynen kabul bazen daha iyisi verilerek kabul bazen dünyada başa gelecek belanın kaldırılması bazense dünyada kabul edilmeyi ahirette sevap verilmesidir.

Haram işleyenin, haram yiyenin ve haram elbise giyenin duası kabul olmaz. [Tergib-üs-salât]
Bir lokma haram yiyenin, kırk gün duası kabul olmaz. [Taberanî]

DUANIN DAHA KABUL OLMASI İÇİN
DUA NASIL EDİLMELİ?
- İçten yakararak dilenircesine yalnızca Allah'tan medet umarak edilmeli (Bir sen kaldın Ya Rabbi dermişçesine olmamalı)
- Kabul olacağına kesin inanılmalı (Haşa Allah'ı deniyormuş, test edermiş gibi olmamalı, Allah kulunu imtihan eder ama kul Rabbi’ni imtihan edemez)
- Duada günah olan bir şey ve akrabadan ilişkiyi kesmek istenmemeli
- Kesin olarak istenilmeli yani istersen duamı kabul et denilmemeli. Duada inşaAllah (Allah isterse) denilmez.
- Dualarımızın başında ortasında ve sonunda Allah'a hamd, peygamberimize (Sallallâhü Aleyhi Ve Sellem) salavat getirilmeli
NOT: Duamızın daha kabüle layık olması için duamızın başında ve sonunda Allahü Teâlâ'ya hamdü senâ ve baş, orta ve sonda da peygamberimiz (Sallallâhü Aleyhi Ve Sellem)'e salâtü selam getirmeliyiz. Duaya başlarken, ellerimizi kaldırırken de "Sübhâne Rabbiyel Aliyyil A'lel Vehhâb" desek daha iyi olur.
HAMDÜ SENÂ: "Elhamdü lillâhi Rabbil âlemîn."
SALÂTÜ SELAM: "Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammediv ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim" veya "Vessalâtü vesselamü alâ Rasûlinâ Muhammediv ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim" gibi farklı şekillerde salâtü selamlar vardır.

SALÂT VE SELÂM NE DEMEK
“Salâvat”, “salât” kelimesinin çoğuludur. Salât kelimesi sözlükte; dua, namaz, rahmet, bereket gibi anlamlara gelir. Allah'ın salât etmesi rahmet etmesi, meleklerin salâtı derecesinin yükseltilmesi affedilmesi için dua etmesi, müminlerin salâtı hayırla dua etmesidir. Selam: Allah’ın ismi olarak kullanıldığı gibi, selâmlaşmak, kusurlardan beri olmak, emniyet ve barış manalarına da gelir.

SALAVATIN ANLAMI NEDİR?
"Sallallâhü aleyhi vesellem - O’na sonsuz salât (dua) ve selam (övgü) olsun"
Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammediv ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim Allahım! Efendimiz olan Muhammed’e, O’nun akrabalarına (ehli beyt) ve sahabelerine (dostlarına) salât ve selam eyle."
- Duanın kabulünde acele edip duam kabul edilmedi dememek
- Zor zamanda başı sıkışınca edilen duanın daha kolay kabulü için rahat zamandayken de dua ediyor olmalıdır. İnsan öyle nankördür ki başı sıkışınca yana yakıla yalvararak her daim dua eder hatta Allah'a söz verir. Derdi sıkıntısı sorunu çözülünce sanki hiç Allah'a dua etmemiş, hiç söz vermemiş gibi veya "Zaten böyle olacakmış derdim sorunum sıkıntım çözülecekmiş" der ve sözünü de tutmaz.
HER DUAYA MUTLAKA İCABET OLUNUR.
Bu icabet;
- Ya istediğinin anında veya sonradan verilmesidir. 
- Ya istediğinden daha iyisinin verilmesidir.
- Ya istediğinin büyüklüğü kadar başına gelmiş veya gelecek belanın kaldırılmasıdır.
- Ya isteği kadar ahiretteki sıkıntısı kaldırılır. Ona duası dünyada kabul edilmeyip öylesine sevap ve derece verilir ki onları görünce "keşke hiçbir duam kabul edilmeseydi de burada daha çok kazanmış olsaydım" der.
HANGİ DUA DAHA KABULE LAYIK

-     Dua etme arzusu gelince dua edin çünkü bu kabul olacağına alamettir. [Camius Sagir No:733]

HACET (istek) DUALARI, NAMAZI
- Duanın kesin kabulü için başka dualar veya hacet namazları da vardır.
- İSMİ AZAMLA DUA ETMEK
- ESMAÜL HÜSNA İLE DUA ETMEK
- DİĞERLERİ ******
KABUL VAKİTLER (Bu vakitleri fırsat bilip özellikle bu vakitlerde daha çok dua edip fırsattan istifade edelim. Duayı sadece bu vakitlere bırakmak yanlıştır.)
- MÜBAREK GECELER (Kandiller, Cuma)
- Farz namazlardan sonra
- Ezan kamet arasında
- Düşmanla karşılaşınca yapılan dua
- Secde halinde edilen dua
DUASI KABUL KİŞİLER
- GIYABİ DUA
(Bir Müslümanın başka Müslüman için duası)
- Mazlumun duası
- Babanın evladına olan duası
- Misafirin duası
- Hastanın duası


DUANIN KESİN KABUL OLMASI İÇİN NE YAPILMALI? -01
İstiğfar okumalı
“Malım çok, ama çocuğum olmuyor. Ne yapayım?” diyen kişiye, bir sahabi istiğfara devam etmesini söyledi. O da günde 700 defa istiğfar okudu. Nihayet on çocuğu oldu. Hasan-ı Basri hazretlerine, kıtlıktan, fakirlikten, çocuğunun olmadığından şikâyette bulunuldu. Hepsine de istiğfar etmesini söyledi. Sebebi sorulunca, Kur’an-ı kerimden üç âyet-i kerime okudu. Meali şöyle: “Çok affedici olan Rabbinize istiğfar edin ki, gökten bol yağmur indirsin; size, mal ve oğullarla yardım etsin, sizin için bahçeler, ırmaklar versin.” [Nuh Sûresi 10–12. Âyetler]
İstiğfara devam edeni, Allahü Teâlâ, her sıkıntıdan, üzüntüden, dertten, geçim darlığından kurtarır, ferahlığa çıkarır ve ummadığı yerden rızıklandırır. [Nesai, Ebu Davud, İbni Mace]
Çocuklarını idarede sıkıntı çeken kişiye Peygamber efendimiz, “Neden istiğfar etmiyorsun? Ben günde 100 defa istiğfar ederim.” buyurmuştur.
İstiğfar edileceği zaman 100 defa “Estağfirullâh min külli mâ kerihallâh, Estagfirullahel azîmellezî lâ ilahe illâ hüvel hayyel kayyûme ve etûbü ileyh” demeli ve manasını düşünerek söylemeli.
Manası şöyledir: (Razı olmadığın şeylerden, yaptıklarımı affet ve yapmadıklarımı yapmaktan koru! Kendisinden başka ilah bulunmayan Hay, Kayyum ve Azîm olan Allah’a istiğfar eder ve günahlarıma pişman olup O’na sığınırım.)
[Azim, zatı ve sıfatları kemalde (hatasız, kusursuz, mükemmel) olan; Hay, ezelî ve ebedi bir hayatla diri olan; Kayyum, zatıyla kaim olan, yarattığı her şeyi varlıkta durduran demektir.]

DUANIN KESİN KABUL OLMASI İÇİN NE YAPILMALI? -02
A’ma (kör) bir zat gelip, “Ya Rasûlüllâh! Allahü Teâlâ'ya dua et, gözlerim açılsın.” dedi. Peygamber efendimiz de: Güzel bir abdest al! Sonra, “Yâ Rabbi! Sana yalvarıyorum. Sevgili Peygamberin Muhammed aleyhisselâmı araya koyarak, senden istiyorum. Ey çok sevdiğim Peygamberim Muhammed aleyhisselâm, seni vesile ederek, Rabbime yalvarıyorum. Senin hatırın için kabul etmesini istiyorum. Ya Rabbi, bu yüce Peygamberi bana şefaatçi eyle! Onun hürmetine duamı kabul et!” duasını okumasını söyledi. O da, abdest alıp dua etti. Hemen gözleri açıldı. [Tirmizi] Bu duayı okuyanlar, maksatlarına kavuşmuşlardır.
OKUNUŞU: "Allâhümme innî es’elüke ve eteveccehü ileyke bi-Muhammedin Nebiyyirrahmeti. Yâ Muhammedü innî gad teveccehtü bike ilâ Rabbî fî hâcetî hâzihî litügdıyelî" (Allâhümme feşeffi’hü fiyye) Sonra, gözlerinin açılması için, “Yâ Rabbi, Rasulünün hürmeti için gözlerimi aç!” diye dua et! [Nesaî] O kişinin, namaz kılıp dua ettikten sonra, gözlerinin açıldığını gördük. [Tergib]
[İbni Mace 1375; Tirmizi 3502; Hakim c:6 Hadis No:1180,1909; Buhari’nin Tarihil Kebir c:6 sf: 209 Hadis No: 2192]
TÜRKÇE OLARAK ŞÖYLE DUA ETMEKTE OLUR:
Ya Rabbi! Sana yalvarıyorum. Âlemlere rahmet olarak gönderdiğin Sevgili Peygamberin Muhammed (sallallâhü aleyhi ve sellem) araya koyarak, senden istiyorum. Ey çok sevdiğim Peygamberim Muhammed (sallallâhü aleyhi ve sellem)! Seni vesile ederek, Rabbime yalvarıyorum. Senin hatırın için kabul etmesini istiyorum. Ya Rabbi! Bu yüce Peygamberi bana şefaatçi eyle! Onun hürmetine duamı kabul et!. Âmin
Bu duayı Müslümanlar, her zaman okuyup maksatlarına kavuşmuşlardır. Bu duaları bir kere okuyup bırakmamalı. Kırk gün ve daha fazla kadar devam etmek iyi olur.


DUANIN KABUL OLMASI İÇİN ŞARTLAR
Duanın kabul edilmesi için bazı şartlar vardır. Duanın kabul edileceğinden şüphe etmemeli, şartlarına riayet edilip edilmediğinden şüphe etmelidir. Gereken şartlara riayet etmeden duanın kabul edilmesini beklemek uygun olmaz.

Önce çalışmak, sonra dua dinin esası,
Kabul edilir ancak, çalışanın duası!

Dualarım niçin kabul olmuyor dememelidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ, duanızı kabul eder. Dua ettim, hâlâ duam kabul olmadı diye acele etmeyiniz! Allahü teâlâdan çok isteyiniz! Çünkü kerem sahibinden istiyorsunuz.) [Buhari]

İstenilen şeyin olmaması, duanın kabul olmadığını göstermez. Onun için duaya devam etmeli! Duanın kabulünün gecikmesinin başka sebepleri de vardır. Bir hadis-i şerif meali:
(Mümin dua edince, Allahü teâlâ, Cebrail’e, “Ben onu seviyorum, isteğini hemen yerine getirme!” Facir [günahkâr] dua edince de, “Ben onun sesini sevmiyorum. İsteğini hemen yerine getir” buyurur.)

Şu halde, duanın kabulünün gecikmesi zararlı değildir.

Bela gelmeden önce çok dua etmelidir.

Duaya hamd ve salevatla başlamalıdır.

Yalvararak dua etmelidir.

Sebeplere yapışmadan istemek kuru bir temennidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir.) [Deylemi]

Günah işlemeyen dille dua etmelidir. Peygamber efendimiz, (Allahü teâlâya günah işlemeyen dille dua edin) buyurdu. Böyle bir dilin nasıl bulunacağı sual edilince, (Birbirinize dua edin! Çünkü ne sen onun, ne de o senin dilinle günah işlemiştir) buyurdu. (Tergib-üs-salât)

Duayı yalnız namazlardan sonra ve belli zamanlarda yapmak mekruhtur. Her fırsatta dua etmelidir! Bilhassa şerefli vakitleri ve şerefli halleri kaçırmamalı, fırsat bilmelidir!

HACET (İSTEK) NAMAZI

NOT: Farklı hadislerde farklı şekillerde rivayet edilen hacet namazları da vardır.
Namaza "Niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya" diye niyet edilir. Bu namaz, nafile namaz kılmanın mekruh olduğu vakitler haricinde her zaman kılınabilir.

Allah’tan veya insanlardan bir isteği bulunan, güzelce abdest alıp iki rekât namaz kılsın! Sonra Allahü Teâlâ'ya hamd etsin (yani "Elhamdü lillâhi Rabbil âlemîn" desin), sonra Rasulüne salavat getirip, şu duayı okusun!

Lâ ilâhe illallâhül halîmül kerîm. Sübhânallâhi Rabbil arşil azîm. Elhamdü lillâhi Rabbil âlemîn. Ve es elüke mûcibâti rahmetike ve azâime mağfiratike vel ganîmete min külli birrin vesselâmete min külli išmin lâ teda’ lî ženben illâ gafertehü velâ hemmen illâ ferrectehû velâ hâceten hiye leke rıdan illâ kadaytehû yâ erhâmerrâhimîn. [Halebî]
NOT: ž, š: peltek oku / â,î,û: uzatarak oku


DUANIN MUTLAKA KESİN KABUL OLMASI İÇİN BAŞKA BIR HACET NAMAZI: 



SALAVATI FATİH

1000 KERE “YÂ LÂTİF” ÇEKİP 100 KERE SALAVÂTI FÂTİH’İ HANGİ İŞ İÇİN (KISMET, İŞ, SIKINTILAR) OKURSAN AÇILIR.
S A L A V A T I F Â T İ H
Allâhümme Salli Ve Sellim Ve Bârik Alâ Seyyidinâ Muhammedinil Fâtihi Limâ Üğliga Vel Hâtimi Limâ Sebega Nâsırıl Haggı Bil Haggı Vel Hâdî İlâ Sıradıkel Müstegîmi Ve Alâ Âlihî Ve Ashâbihî Hagga Gadrihî Ve Migdârihil Azîm.
â , î : Uzatarak oku /// H: Boğazı hafifçe hırlatarak oku

ANLAMI: Ey Allâh-ım! Bütün kilitlenmişleri açan, bütün geçmiş (peygamber)leri sonlandıran, hak (din olan İslâm)a, Hakk (Teâlâ’nın emri) ile yardım eden ve Senin dosdoğru yoluna ileten Efendimiz Muhammed (sallallâhu aleyhi ve sellem)’e, O’nun âline (ailesine) ve ashâbına, O’nun gerçek kadrinin ve büyük şânının miktârınca salât-ü selâm eyle! ÂMİN.

Salâvâtı Fâtih: Peygamberimiz (S.A.V.) tarafından Muhammed el-Bekri Hazretlerine rüyasında verilen çok faziletli bir salavattır. Daha bir çok fazileti vardır.

&&& SALAVATI FATİHİN FAZİLETLERİ &&&
1->Muhammed el-Bekri'ye ait olan bu salavat öyle büyük bir salavattır ki Peygamberimiz (s.a.v)'in mana alemindeki beyanı vechile ömründe bir kere dahi bu salavatı okuyan cehenneme girmez. (Cehenneme girmesi mukadder olana nasip edilmez.)
2->Mağrib sadatından bazısının nakline göre bu salat Allah-u Te'ala tarafından bir sahife ile bu zata indirilmiştir. Bu salavatın bir defa okunması 6 kere Kur'an- ı Kerim'in hatmine denktir.
3->Bir rivayete göre 10.000 salavat, bir rivayet 600.000 Salavat okumaya denktir.
4->Bu Salavata 40 gün devam edene Allah-u Te'ala bütün günahlarından tevbe nasip eder.
5->Her kim bu salavatı perşembe, cuma veya pazartesi gecesi 1000 defa okursa Peygamberimiz (s.a.v) ile uyanıkken görüşür.
6->1000 defa “Ya Latif” zikrinin ardından 100 defa Salavat-ı Fatih okunduktan sonra edilen tüm dualar kabul buyurulur.
7->Açılması gereken, çözülmesi gereken bütün problemler ve sıkıntıları açan bütün kapıları açan bir Salavattır.
8->Her gün 100 defa okumayı vird edinenin kalp gözü açılır.

VİDEOLU ANLATIM: https://www.facebook.com/video.php?v=1068446713187372


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder