25 Nisan 2017 Salı

İslam'da Temizlik, Abdest, Gusül, Teyemmüm

İSLAM’DA TUVALET ADABI
(Def-i Hacet Yapmanın Usûl ve Âdabı)

- Helaya (tuvalet, wc) girmeden önce «Eûzü billâhi mineş şeytânir racîm» denilir.
- Sol ayakla girilir. Otururken idrar tam çıksın diye sol tarafına meyilli oturulmalıdır.
-  Mecbur kalmadıkça helada konuşulmamalı, konuşulması mekruhtur.
-  Helada din ve dünya işleri düşünülmemeli.
- Avret yerine ve çıkan pisliklere bakmamalıdır (unutkanlık yapar), pisliğe tükürülmemelidir.
- İnsanların görebileceği bir yerde istibra yapılması da edebe aykırıdır.
- Bina içinde de olsa, def-i hacet sırasında kıbleye ön veya arkayı dönülmesi harama yakın mekruhtur, günahtır. Eğer tuvalet buna müsait değilse dönebildiğimiz kadar sağa yada yola dönmeliyiz tam kıbleye ön veya arka gelmemelidir.
- Kapalı olmayan yerlerde (açık alanda) güneşe, aya ve rüzgârın estiği tarafa dönerek ihtiyacını gidermek harama yakın mekruhtur, günahtır. Rüzgara doğru işenirse idrar elbisemize sıçrayabilir. Elbisede avucun iç kısmı kadar (metalik 1TL büyüklüğü kadar) idrar yıkanmadıysa kurusa bile namaza engeldir.
-Suya, gusül alınan yere, gölgeli bir yere, karınca ve benzeri böceklerin yuvalarına, yola, mezarlığa, ağaç altlarında def-i hacet (ihtiyacını gidermek) mekruhtur. İnsan ve hayvanların kullandığı yerler kirletilmemelidir.
- Özürsüz olarak ayakta işemekte mekruhtur. Kabir azabına en çok neden olan sebeptir. Çünkü ayakta işeyenin elbisesine idrar sıçrar. "İdrardan çok korununuz; çünkü kabrin bütün azabı ondandır." (Hadis-i Şerif) Eğer idrar elbisede avucun iç kısmı kadar olursa o elbiseyle kılınan namaz geçersizdir. Yıkanması ise en az 3 kez su ile ıslatılıp 3 kezde sıkılmalıdır. Ayrıca ayakta işemek sağlığa da zararlıdır.
- Heladan sağ ayakla çıkılır ve: «Elhamdü lillâhillezî ezhebe annil ezâ ve âfânî=Bendeki sıkıntıyı giderip bana rahatlık veren Allah'a hamdolsun» diye dua edilir.
- Sağ elle taharetlenmenin (avret bölgesini defi hacet sonrasında yıkamak) mekruh oluşu, bu elin şanını yüceltme isteğinden kaynaklanmaktadır. Çünkü insan sağ eliyle yer (içer). Sağ elin yemek esnasında taharette kullanıldığı hatıra gelip de tiksinti vermesin diye de bu el taharette kullanılmamalıdır.

İstinca: Kan, meni, sidik ve gaita gibi pisliklerin çıkmış oldukları yerleri temizlemek, su ile ve varsa tuvalet kâğıdı ile yapılmalıdır.
İstibra: Erkekler idrar yaptıktan sonra, sidik sızıntısının kesilmesini beklemeleri gerekir. Kadınlarda bir müddet beklemesi yeterlidir. Çünkü erkeklerin idrar yolu daha uzundur. İstibra usulü her insanın bünyesine göre değişiktir. Bekleyerek, biraz yürüyerek, ayakları hareket ettirerek ve öksürerek yapılır. Eğer ihtiyacı giderdikten sonra beklemeksizin, sızıntıyı bitirmeksizin abdest alınsa sonradan damla ile dahi yaşlık görülse abdest bozulur. Kıldığı namazda geçersizdir.
İstinka: İstinca'da temizliğe fazla dikkat edip idrar ve benzeri pislik eseri bırakmamaya "İstinka" denir. İstinca'dan sonra ayağa kalkmadan temiz bir bez parçası ile veya sol el ile kurulanmalıdır. Böylece temizlik için kullanılan suyun kalıntılarını gidermeye çalışmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder