24 Nisan 2017 Pazartesi

Yatarken Okunacak Dualar

YATARKEN OKUNACAK DUALAR

"Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem yatağına yatacağı zaman, 3’er kere (her biri başında besmele çekerek) ihlas süresi ve muavvizeteyni (felak ve nas süreleri) okuyarak ellerine üfler, onları vücuduna sürerdi." (Buhârî, Daavât 12)

Yatarken Fatiha ve İhlası okuyan, ölüm hariç, her şerden emin olur. [Bezzar]

Yatarken Kâfirun suresini okuyan şirkten beri olur. [Tirmizi]

Yatağa girince 3 defa “Estağfirullah el azim ellezi lâ ilahe illâ hüvel hayyel kayyum ve etubü ileyh” okuyan kimsenin günahları, deniz köpüğü kadar pek çok olsa da, affolur. [Tirmizi]

Yatarken Mülk [Tebareke] suresini okumadan yatma! Çünkü ölürsen kabirde sana yoldaş olur. [Ey Oğul İlmihali]

Kur’anda bir sure vardır ki, otuz âyettir. Okuyana affedilinceye kadar şefaat edecektir. O “Tebarekellezi bi yedihil mülk” diye başlayan suredir. [İ. Ahmed]

Resulullah, Secde suresi ile Mülk suresini okumadan uyumazdı. [Tirmizi]

Her gece Amenerresulüyü okuyan, gecelerini ibadetle geçirmiş gibi sevaba kavuşur.
Gece yatarken Tebareke suresini okuyan, kabir azabından korunur, Kadir Gecesini ihya etmiş gibi sevaba kavuşur.

Her gece Yasin suresini okuyan, affedilmiş olarak sabahlar.
Her gece yatarken yüz defa, (Sübhânallahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallâhü ekber) okuyan kimse, kendini hesaba çekerek günahlarını affettirmiş olur.

Yatarken yüz kere İhlâs okuyan Cennete girer. [Tirmizi] *okuduktan sonra kimseyle konuşmadan yatılmalı

Şehidallâhu ennehû lâ ilâhe illâ huve, vel melâiketu ve ulûl ilmi kâimen bil kıst, lâ ilâhe illâ huvel azîzul hakîym. İnned dine indellahil İslam. Ene Ala zalike Mineş Şahidin

FAZİLETİ
Yatarken kim bu ayeti okursa, Allah (c.c.) ondan kıyamete kadar onun için mağfiret dileyecek olan 70.000 melek yaratır. Bu ayeti okuduktan sonra da: "Allah (c.c.)'ın şahitlik yaptığına şahitlik ederim" derse, Allah (c.c.) kıyamette şöyle buyurur "Katımda kuluma verilen sözüm vardır. Haydi onu cennete sokun" buyurur. (Her gece okunsa her gece aynı fazilet tekrar verilir) 

"Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem uyumak istediği zaman sağ elini yanağının altına koyarak şöyle derdi:
'Allâhümme kınî azâbeke yevme teb'asü ibâdek.' (Allah'ım! Kullarını yeniden dirilttiğin gün beni azâbından koru!)" (Tirmizî, Daavât 18)

"Uykudan uyanırken de şöyle söylesin;
'Elhamdü lillahillezî ahyâna ba'dema emâtenâ ve ileyhin nuşûr.'
(Allah'a hamdederim ki beni uyuduktan sonra diriltti. Öldükten sonra da diriltecek.)" (Tirmizî, Daavât 28)

"Bir kimse yatağa girince sağ tarafına dönüp sağ elinin sağ yanağının altına koyarak, şu duâyı okusun;  “Allahümme bi’smike emûtü ve ahyâ”

ٱللّٰهُمَّ بِٱسْمِكَ اَمُوتُ وَاَحْيٰى

Manası: Ya Rabbi kendimi sana teslim ederek, senin isminle uyur ve uyanırım. (Buhârî, Daavât 7, 8, 16, Tevhîd 13)
Uyandıkları vakit ise de şöyle derlerdi: “Elhamdülillâhillezi ahyanâ ba’de emâtenâ ve ileyhi’n-nüşûr”.

ٱلْحَمْدُ ِللهِ ٱلَّذِى اَحْيَانَا بَعْدَ مَا اَمَاتَنَا وَاِلَيْهِ ٱلْبَعْثُ وَٱلنُّشُورُ
Manası: Bizi uyuduktan sonra uyandıran ve kendisine döneceğimiz Allah Tealaya hamd olsun. (Şemâl-i Şerif/281) (Buhari, Daavât; Buhari, Vudû‘ 75; Müslim, Zikir 56-58; Ebu Davud, Edeb 98)

"Yatağına yatmak istediğin zaman namaz abdesti gibi abdest al. Sonra sağ yanına yat ve: (aşağıdaki duayı oku) Eğer ölürsen iman üzere ölürsün. Bu dua senin o geceki son sözlerin olsun." (Buhârî, Vudû 75, Daavât 6; Müslim, Zikir 56)
Arapça Okunuşu:“Allahümme eslemtü nefsi ileyke. Ve veccehtü vechî ileyke. Ve fevvadtü emri ileyke. Ve elce’tü zahri ileyke, rağbeten ve rehbeten ileyke. La melce’e, vela mencee minke illâ ileyke. Âmentü bi-kitabikellezî enzelte, ve binebiyyikellezî erselte.”
Türkçe Manası:“Allah’ım, nefsimi sana teslim ettim, yüzümü sana çevirdim. İşimi sana havale ettim. Sırtımı sana hem korkarak, hem de ümid ederek dayadım. Zaten senden başka sığınacak, sende başka dayanacak melce’ ve mence’de yoktur. Kurtarış ve himaye ancak sendendir, sana mahsustur. Allah’ım indirdiğin kitabına, gönderdiğin Peygamberine iman ettim. Bu hal ve iman ile uykuya yatıyorum”.

Peygamber Efendimiz yatağa girmeden okunacak dua konusunda bir hadis i şerifinde şöyle buyurmuştur: “Yatağına girdiğin zaman şöyle de: (Dua aşağıda) Böyle söylersen hiçbir şey sana zarar veremez ve zarar verilmemeye layık olursun.” (Ebû Dâvud, Tıbb, 19; Tirmizî, Deavât, 90)

Arapça Okunuşu:“Eûzü bikelimâtilllâhit tammeti min ğadabihi ve ıkâbihi ve şerri ıbâdihi ve min hemezâtiş şeyâtîni ve en yahdurûni”
Türkçe Manası:“Allah’ın her biri noksansız ve tam bulunan kelimelerine Onun gadabından, ikabından, kullarının şerrinden, şeytanların hücumlarından ve benim yanıma gelmelerinden (Allah’a) sığınırım.”

UYKUDAN UYANINCA OKUNACAK DUA
Uykudan uyanınca, Allahümmağfirlî diyenin duası kabul olur.) [İ. Ebi-d-dünya]

(Gece uyanınca, “Lâ ilahe illallahü vahdehü lâ şerîke leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr” diyenin günahı deniz köpüğü kadar olsa da Allahü Teâlâ onun günahlarını bağışlar.) [İbni Sünni]

(Gece uyanınca, şu duayı okuyan, her isteğine kavuşur: Lâ ilahe illallahü vahdehü lâ şerîke leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr. Sübhanallahi velhamdülillahi ve lâ ilahe illallahü vallahü ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billah-il aliyyil azîm.) [İslam Ahlakı]

(Gaflete düşmesi için, şeytan, uyuyana üç düğüm bağlar. Uyanınca Allah’ı zikrederse, düğümün biri çözülür. Abdest alırsa, ikinci düğüm çözülür. Namaz kılarsa, bütün düğümler çözülür.) [Buhari]

KORKULU BİR RÜYA GÖRÜNCE YAPILACAK DUÂ

Korkulu bir rüya gören kimse, rüyanın çıkmaması için "Hüvellâhüllezî..." âyetinden başlayıp Haşir sûresi'nin sonuna kadar okur ve bir Fâtiha, onbir ihlâs-ı şerîf okuyup Peygamberimizin ruhuna hediye ederek,

"Ya Rabbi, eğer gördüğüm şu rüya hayır ise hayrında dâim, şerse hayra tebdil eyle. Hayır ise bize, şerse düşmanlarımıza olsun" diye duâ eder.


Hayırlı bir rüyanın da çabuk çıkması için, yine 1 Fâtiha, 11 İhlâs-ı şerîf okunup, Resûlüllah Efendimize hediye edilmelidir.

1 yorum: