18 Nisan 2017 Salı

Miraç Gecesinin Olayları Ve Faziletli Amelleri

23 Nisan 2017 Pazar Gününü 24 Nisan Pazartesi'ye Bağlayan Gece Miraç Kandilidir. Miraç Günü 24 Nisan 2017 Pazartesidir. Yani miraç gününde oruç tutulacaksa o gün (24Nisan2017Pzts) tutulmalıdır. Kaza orucumuz varsa kaza orucumuzu böyle faziletli günlere denk getirip tutabiliriz.
MİRAC GECESİNDE NELER OLDU?
1- İsrâ olayı ve
2- Mirac olayı
  İSR 

SÖZLÜK ANLAMI: Arapçada geceleyin yolculuk yapmak demek. isrâ – yüsrî – isrâen, gece yolculuk yapmak manasına gelen bir kelimedir.

DİNİ ANLAMI: Gece yürüyüşü anlamına gelen isrâ olayı; Peygamberimizin (Sallallâhü Aleyhi Ve Sellem) peygamberliğinin 10. Senesi yani hicretten yaklaşık 1 sene önce miladi takvime göre 621 yılında (peygamberimiz 50 yaşındayken) Receb ayının 26'sını 27'sine bağlayan gece Mekke-i Mükerreme'deki Mescid-i Haram'dan (Kâbe-i Muazzama) Kudüs’ü Şerif’teki Mescid-i Aksâ'ya Cennet bineği olan burak ile götürülmesi olayına denir.

KURAN’I KERİM’DE İSRÂ OLAYI
سُبْحَانَ الَّـذ۪ٓي اَسْرٰى بِعَبْدِه۪ لَيْلاً مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ اِلَى الْمَسْجِدِ الْاَقْصَا الَّذ۪ي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ اٰيَاتِنَاۜ اِنَّهُ هُوَ السَّم۪يعُ الْبَص۪يرُ
Âyetlerimizden bir kısmını ona göstermek için kulunu bir gece Mescid-i Haram'dan alıp çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya seyahat ettiren Allah, her türlü noksandan münezzehtir. Şüphesiz ki O her şeyi hakkıyla işiten, herşeyi hakkıyla görendir.” (İsra Suresi, 1)

Kabe'nin detaylı haritası için: http://infografiknedir.com/wp-content/uploads/2013/12/kabe.jpg
Mescidi Aksa'nın detaylı haritası için: http://infografiknedir.com/wp-content/uploads/2014/11/mescid-i_aksa.jpg
 
Mİ'RAC 

SÖZLÜK ANLAMI: Mi’rac da kelime olarak urûc, yükselmek kelimesinden çıkmış olan bir tâbir. Miraç da, uruc, yükselmek manasından, yükselmeye yarayan vasıta, alet, yani merdiven veya bazıları da yakıştırıyorlar asansör diyorlar. Evet, Mi’rac merdiven gibi bir şey ama süratle çıkılıyor.
DİNİ ANLAMI: Mescidi Aksâ'dan gökyüzünün 7 katından sonra Sidretül Müntehâ’Ya kadar Cebrail (a.s) ile sonrasında  da geçerek mekân, zaman ve yönden uzak şekilde Allahü Teâlâ Hazretleri’nin huzuruna varması, Allahü Teâlâ Hazretleri’nin kendisine nice ikramlar ve iltifatlarda bulunması olayına denilir…

KURAN’I KERİM’DE MİRAC OLAYI

وَهُوَ بِالْاُفُقِ الْاَعْلٰىۜ ﴿ 7  ثُمَّ دَنَا فَتَدَلّٰىۙ ﴿ 8  فَكَانَ قَابَ قَوْسَيْنِ اَوْ اَدْنٰىۚ ﴿ 9  فَاَوْحٰٓى اِلٰى عَبْدِه۪ مَٓا اَوْحٰىۜ ﴿ 10  مَا كَذَبَ الْفُؤٰادُ مَا رَاٰى ﴿ 11  اَفَتُمَارُونَهُ عَلٰى مَا يَرٰى ﴿ 12  وَلَقَدْ رَاٰهُ نَزْلَةً اُخْرٰىۙ ﴿ 13  عِنْدَ سِدْرَةِ الْمُنْتَهٰى ﴿ 14  عِنْدَهَا جَنَّةُ الْمَأْوٰىۜ ﴿ 15  اِذْ يَغْشَى السِّدْرَةَ مَا يَغْشٰىۙ ﴿ 16  مَا زَاغَ الْبَصَرُ وَمَا طَغٰى ﴿ 17  لَقَدْ رَاٰى مِنْ اٰيَاتِ رَبِّهِ الْكُبْرٰى ﴿ 18 

O ufkun en yukarısında idi. Sonra indi ve yaklaştı. Nihayet kendisine iki yay kadar, hatta daha da yakın oldu. Sonra da vahyolunacak şeyi Allah kuluna vahyetti. O’nun gördüğünü kalbi yalanlamadı. Şimdi O’nun gördüğü hakkında onunla mücadele mi edeceksiniz? And olsun ki onu bir kere daha hakiki suretinde gördü. Sidre-i Müntehâda gördü. Ki, onun yanında Me'vâ Cenneti vardır. O zaman Sidre'yi Allah'ın nuru kaplamıştı. Gözü ne şaştı, ne de başka bir şeye baktı. And olsun ki Rabbinin âyetlerinden en büyüklerini gördü.” (Necm Suresi, 7-18.)

NOT: Bu olaylar ruh ve beden ile olmuştur. Rüya, astral seyahat değildir. İsrâ olayını inkâr eden hakkında kesin belirgin ayet olduğu için dinden çıkar. Mirac olayını inkâr eden dinden çıkmaz ancak ehlisünnetten çıkar, bidatçi sapkın olur, imanı kusurludur. Tüm bu olaylar çok kısa sürede olmuştur. Zaman uzamış, mekân kısalmıştır.
KISACA İSRA VE MİRAC YOLCULUĞU
BURAK ADLI CENNET BİNEĞİYLE
Kâbe à Medine à Medyen à Tur’u Sinâ à Beyti Lahm à Mescidi Aksâ
Medine: Peygamberimizin hicret edeceği yer (Mekke’nin 450km kuzeyi)
Medyen: Allah’ın Hz. Musa’ya hitap ettiği ağaç (Suriye’nin güneyi, Ürdün’ün kuzeyi)
Tur’u Sinâ: Allah’ın Hz. Musa ie konuştuğu yer (Mısır,Sina)
Beyti Lahm: İsa (aleyhisselâm)’ın doğduğu yer (Filistin, Batı Şeria)

CEBRAİL (aleyhisselâm) İLE
1. Kat: Hz Âdem (aleyhisselâm)
2. Kat: Hz. Yusuf (aleyhisselâm)
3. Kat: Hz. Yahya ve Hz. İsa (aleyhimesselâm)
4. Kat: Hz. İdris (aleyhisselâm)
5. Kat: Hz. Harun (aleyhisselâm)
6. Kat: Hz. Musa (aleyhisselâm)
7. Kat: Hz. İbrahim (aleyhisselâm)
REFREF ADLI MANEVİ MERDİVEN İLE

Sidretül Müntehâ -> Allahü Teâlâ ile görüşme
***
MİRAÇ GECESİ PEYGAMBERİMİZ CENNETLİK VE CEHENNEMLİKLERİ GÖRDÜ 
Sonra baktım bir toplum gördüm ki, dudakları deve dudağı gibiydi. Onlara bir takım memurlar görevlendirilmişti, dudaklarını kesiyorlar ve ağızlarına ateşten bir taş koyuyorlar, bu taşlar makadlarından çıkıyordu.

Ey Cibril! Bunlar kimler?" dedim. 

O: "Yetimlerin mallarını haksızlıkla yiyenlerdir" dedi. 

Sonra baktım bir toplum vardı ki, derilerinden sırım kesiliyor ve ağızlarına tıkılıyor. Ve yediğiniz gibi yiyiniz deniliyor. Ve bu onlara en iğrenç bir şey oluyor.
 "Ey Cibril! Bunlar kimler?" dedim. 

"Bunlar o koğucular, fitnecilerdir ki, insanların etlerini yerler ve sövmek ile ırz ve namuslarına saldırırlar." dedi. "
Sonra baktım bir toplum var ki, önlerine bir sofra kurulmuş, üzerinde benim gördüğüm etlerin en güzellerinden kebaplar var, etraflarında da leşler var. Onlar, o güzel etleri bırakıp bu leşlerden yemeğe başladılar. 

"Bunlar kim? Ey Cebrail!" dedim. 

O: 

"Bunlar zinakarlar" dedi. "Allah'ın helal kıldığını bırakırlar da haram kıldığını yerler." 
Sonra baktım bir toplum var ki, karınları evler gibidir. Bunlar Firavun ailesinin yolu üzerinde bulunuyor. Firavun ailesi sabah ve akşam ateşe atılırken bunlara uğruyor, uğradı mı bunlar bir fırlıyorlar, fırlayınca her biri karnının ağır basması ile düşüyor ve bunun üzerine Firavun ailesi bunları ayaklarıyla çiğniyorlar. 

"Ey Cibril! Bunlar kimler?" dedim...

Dedi ki: 

"Bunlar, karınlarında faiz yiyenlerdir. "onların misali kendisini şeytan çarpmış olan kimse gibidir".
Sonra birtakım kadınlar memelerinden asılmış ve birtakım kadınlar, baş aşağı ayaklarından asılmış. 

"Ey Cibril! Bunlar kimler?" dedim. O:

 "Bunlar zina eden ve çocuklarını öldüren kadınlardır" dedi. 
***
Resimler bu kitaptan: http://www.kitapyurdu.com/kitap/faziletleriyle-gun-ve-geceler/141721.html

KESİNLİKLE ama KESİNLİKLE almanızı tavsiye ederim.

MİRAÇ GECESİ NAMAZI
MİRAÇ GÜNÜ ORUCU FAZİLETİ

















































MİRAÇ GECESİ İÇİN HAZIRLANMIŞ PAYLAŞIMLAR


1 yorum: